

Zapylanie upraw rodzinami pszczelimi
Zapylenie kwiatów jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o wielkości i jakości plonu.
Dobre zapylenie sprzyja zwiększeniu liczby nasion w owocu, jego masy, a także zawartości cukrów.
W zależności od gatunku, kwiaty, by zostały efektywnie zapylone
muszą zostać odwiedzone co najmniej dwukrotnie przez owada
zapylającego, a w przypadku np. truskawki jest to aż 15-20 oblotów.
Dla każdego producenta, który chce otrzymać zadowalający efekt
swojej pracy, w postaci odpowiednio dużego plonu owoców wysokiej
jakości konieczne jest wprowadzenie takich działań, które wpływają
na poprawę zapylenia kwiatów na plantacji.
Co zatem zrobić, aby osiągnąć oczekiwany efekt, by uprawa była
możliwie skutecznie zapylona?
Najlepiej wprowadzić na uprawę owady zapylające oraz stosować
racjonalną ochronę roślin, bezpieczną dla tych owadów.
Zalecenia obsad rodzin pszczelich w przykładowych uprawach: