Chemia agrarna
Chemia agrarna to szeroko pojęta grupa substancji chemicznych, które są stosowane w rolnictwie w celu zwiększenia plonów, zwalczania chorób i szkodników oraz poprawy jakości produktów. W gospodarstwach ekologicznych, stosowanie chemii agrarnej jest ograniczone lub całkowicie zabronione.
Brak stosowania nadmiarowej chemii w gospodarstwie ekologicznym
Jednym z podstawowych założeń gospodarstw ekologicznych jest poszanowanie naturalnych procesów biologicznych. Dlatego też, zamiast stosowania chemii agrarnej, stosuje się metody oparte na naturalnych procesach, takie jak zmiana upraw, chów pastwiskowy, zintegrowane zarządzanie szkodnikami czy naturalne metody zwalczania chorób.
Zastosowanie takich metod ma wiele korzyści. Przede wszystkim pozwala na zachowanie równowagi ekologicznej i bioróżnorodności. Dzięki temu zwiększa się zdrowie i dobrostan zwierząt, produkty wytworzone w takim gospodarstwie pozbawione są szkodliwych substancji chemicznych i posiadają pełną gamę składników odżywczych, zachowując naturalne aromaty.