Naturalny wypas jako nieodłączna praktyka w ekologicznym gospodarstwie
Chów i wypas pastwiskowy to sposób hodowli zwierząt, w którym zwierzęta są trzymane na pastwiskach i karmione naturalnymi roślinami. Jest to metoda stosowana głównie w hodowli bydła, ale może być również stosowana w przypadku innych gatunków zwierząt, takich jak owce, kozy czy drób. W chowie pastwiskowym zwierzęta są trzymane w warunkach bliskich ich naturalnym środowiskom, co ma pozytywny wpływ na ich zdrowie i dobrostan.
W Naszym Gospodarstwie praktykujemy wypas pastwiskowy od początku powstania, jako nieodłączny aspekt prowadzenia ekologicznego gospodarstwa, dbającego o dobrostan naszych zwierząt oraz dających przestrzeń dla naturalnych instynktów zwierzęcych. Zwierzęta w Naszym Gospodarstwie przebywają na pastwiskach przez większość roku, mając dostęp do różnorodnej, świeżej, zielonej paszy, a w okresie zimowym są karmione sianem i innymi paszami pochodzenia roślinnego – również wytwarzanych na naszych polach lub nieużytkach.
Jakie korzyści przynosi wypas pastwiskowy?
W takim systemie hodowla zwierząt opiera się na naturalnych procesach zachodzących w środowisku, a nie na sztucznych nawozach czy pestycydach. Pastwiska są regularnie rotowane, co pozwala na lepsze wykorzystanie ich potencjału i zapobiega erozji gleb jednocześnie poprawiając jej jakość (przez naturalne nawożenie w postaci obornika, możliwości odrastania roślinności przez cały rok, zatrzymywania wody w postaci narastającej flory pastwiskowej). Chów pastwiskowy pozwala na naturalne zachowania behawioralne zwierząt – pastwisko daje przestrzeń dla naturalnych instynktów zwierząt gospodarskich tj. grzebanie przez drób, wspinanie się na najwyższe stanowiska przez kozy czy zgryzanie zielonej paszy przez przeżuwacze.
Jakie korzyści z wypasu pastwiskowego może mieć konsument?
Konsumenci coraz bardziej poszukują produktów ekologicznych, o najwyższej jakości. Chów pastwiskowy pozwala na ograniczenie wysokich kosztów związanych z zakupem wszelkiego rodzaju sztucznie wytwarzanych pasz, pozwala na zjadanie wybranych przez zwierzęta najbardziej korzystnych dla nich roślin dostępnych w obrębie kwatery, przy beztroskim wypasie pod chmurką pozwala na wyhodowanie możliwie najlepszej jakości mięsa czy jaj, które w końcowym etapie trafia do konsumenta.
Chów pastwiskowy ogranicza emisję gazów cieplarnianych, pozwala na regenerację gleb oraz zwiększa retencję wody na danym obszarze – to dodatkowy aspekt, który korzystnie wpływa na świadomie podejmowaną decyzję przez naszego klienta.
